KategorieSklepyJak to działa
Menu
Glikol Propylenowy czysty 5L

Glikol Propylenowy czysty 5L

od 120,00 zł

Porównaj oferty ↓

Oferty sklepów

Cenę końcową i warunki zakupu sprawdź na stronie sprzedawcy przed zakupem.

Allegro.plallegro.plAktualizacja: 01.11.2026 06:18 UTC
120,00 zł
DostępnyIdź do sklepu ↗

Opis produktu

Nazwa aukcji: GLIKOL PROPYLENOWY - czysty - 5L
Kod produktu: 39561-5L
Producent: WARCHEM
Nazwa odczynnika: GLIKOL PROPYLENOWYNazwa odczynnika (ang.): Propylene GlycolSynonimy: 1,2–propanodiol, 1,2–dihydroksypropanGatunek: czystyWzór sumaryczny: C3H8O2Masa molowa [g/mol]: 76,1Pojemność [ml]: 5000Numer WE: 200-338-0Numer CAS: 57-55-6Gęstość [g/ml]: 1,04Zawartość minimalna [%]: 99Rodzaj: innyWygląd zewnętrzny / postać: bezbarwna, klarowna cieczRodzaj opakowania: kanister z tworzywa sztucznegoTermin ważności: minimum 2 lata (od dostawy produktu)Wyrób medyczny: nieOdczynnik chemiczny do celów laboratoryjnych, analitycznych i dydaktycznych.
Glikol propylenowy jest szeroko stosowany m.in. w przemyśle spożywczym, chemicznym (np. środki higieny i produkty kosmetyczne), w medycynie i farmacji.
W produkcji żywności glikol propylenowy używany jest jako konserwant lub emulgator oraz jako składnik barwników i aromatów. Jego oznaczenie to E1520.
Glikol propylenowy stosowany jest w farmacji jako podłoże, czyli płyn, który sam nie ma istotnego działania dla organizmu ale w którym może zostać rozprowadzony składnik czynny leku. Dotyczy to przede wszystkim substancji leczniczych, niedających rozpuścić się w wodzie ale dających się rozprowadzić w glikolu propylenowym. W ten sposób glikol propylenowy może być stosowany w formie preparatu doustnego jak i kremu. W tym ostatnim przypadku jest nanoszony miejscowo na skórę.
Glikol propylenowy może być używany do produkcji kosmetyków jako rozczynnik nadający kosmetykowi pożądaną konsystencję emulsji oraz jako składnik nawilżający skórę.
Glikol propylenowy może znajdować się w: pastach do zębów, oraz płynach do płukania ust, środkach do higieny dłoni, czy ogólnie w środkach czystości, jako składnik główny dezodorantu w sztyfcie, w wielu innych kosmetykach.
Używany jest także jako nośnik zapachów w olejkach zapachowych oraz w olejkach do masażu.
W przemyśle tytoniowym do regulacji wilgotności tytoniu, w nawilżaczach do tytoniu, jako dodatek do tytoniu fajkowego, zapobiegający jego wysuszeniu.
W elektronicznych papierosach jest składnikiem większości e-płynów. Pełni rolę rozczynnika nikotyny, a w trakcie czynności e–palenia zostaje zatomizowany, czyli rozpylony jako mgiełka, wraz z nikotyną, gliceryną oraz dodatkami smakowymi, imitując dym papierosowy.
Ogólną tendencją w przemyśle jest zastępowanie glikolem propylenowym szkodliwego glikolu etylenowego wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Poza wpływem na zdrowie pozostałe właściwości obu substancji są podobne.
Glikol propylenowy może być zastosowany m.in. w prasie hydrauli...

Podobne produkty